Laura, 80v,hänellä on painehaavoja, lonkassa ja sääressä lonkkaleikkauksen vuoksi. Asuu tällä hetkellä tuetun asumisen palveluyksikössä.
Hyvä ravitsemustila sekä riittävä ravinnon ja nesteen saanti ehkäisevät painehaavojen kehittymistä ja edistävät niiden paranemista.
Painehaavapotilaiden vajaaravitsemuksen riskiä, tehostetun ravitsemuksen tarvetta, ravitsemustilaa sekä ravitsemushoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti.
Painehaavojen ravitsemushoito toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä.
Hoitaja tekee mna-testin, mistä selviää vajaaravitsemuksen riskin tila.
Vajaaravitsemus riskin ollessa, ruoka pitää olla runsas energistä, maito punaista ja voita lisätään ruokaan. Myöskin hänen pitää saada 60-90g proteiinia. Esim. kananmunassa on paljon proteiinia. Laura myös tykkää kananmunasta, joten hän saa joka aamu kananmunaa muun aamupalan lisäksi. Lauralla on myös huoneessaan kipossa pähkinöitä mitä hän syö päivällä.
Laura saa myös tällä hetkellä Nutrician cupitan valmistetta. Se on runsaasti proteiinia ja energiaa sisältävä pirtelömäinen täydennysvalmiste, johon on lisätty haavojen paranemista edistäviä ja inflammatorisia prosesseja sääteleviä ravintoaineita.
Näillä konsteilla Lauran haavat on saatu hyvin paranemaan ja haavanhoito on enään hyvin vähäistä.
Mistä ajattelet painehaavaumien johtuvan?? Mitä niiden lisääntymisen ehkäisyksi on ajateltu tekevän??
VastaaPoista